Techniek

Gisteravond bij Nieuwsuur zaten twee ministers zich af te vragen hoe je jongeren enthousiast kan maken voor een technisch beroep.

Minister Kamp begrijpt heel goed dat techniek ook met mode te maken heeft; hij beschreef de weg van garen naar spijkerbroek prachtig en noemt dat heel terecht een technisch proces. Hij gaat voorbij aan de basis van dit leersproces! Dat ligt in het basisonderwijs, daar hoort het te liggen.

Alle onderwijs is opgedeeld in hapklare brokken net als de producten thuis. Het leven bestaat steeds meer uit modules en methodes en waar ons voedsel  en onze grondstoffen vandaan komen weet straks niemand meer. Heel veel techniek kan je leren van de grondstoffen die ons voedsel zijn en van de grondstoffen van onze kleding, onze meubels, ons servies.

Ik pleit ervoor dat de vakken handarbeid en handwerken wekelijks terugkeren in het onderwijs zodat rekenen en taal via deze technieken met elkaar verbonden worden ook goed voor onze hersenhelften. En dan garandeer ik persoonlijk dat er meer interesse voor techniek is in de toekomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.