Handmatig knoopsgat naaien

Knoopsgat

Als je geen knoopsgatautomaat op je naaimachine hebt, kan je zelf een handmatig knoopsgat naaien in de volgende stappen. Zet de naaldstand naar links en naai een trens, (zie het eerste stiksel op de foto) met een smalle zigzag, zet de naaldstand in het midden en sluit de trens af met een korte brede zigzag eindig met de naald in de stof (tweede stiksel).  Draai het werk 180 graden en haal de naald uit de stof. Zet de naaldstand helemaal naar rechts en naai weer een smalle zigzag vlak langs de eerste. Zijn de trenzen even lang? zet de naaldstand dan weer in het midden en naai een brede korte trens. Hecht af met een rechte steek vlak langs het knoopsgat, naaldstand naar links of rechts.

NB. Niet elke machine heeft de mogelijkheid van naaldstand naar links of rechts. Dan til je het voetje op en verplaatst de stof.

Om het knoopsgataf te maken snij je voorzichtig, tussen de trenzen door, met een tornmesje het knoopsgat open. Om te voorkomen dat je doorschiet kan je voor het brede stiksel een speld steken, dat werkt niet altijd. Ik ga liever vanaf de beide trenzen naar het midden toe tornen.